Beş çocuklu bir ailede, Kars’ta doğdum. Çocukluğunu sokaklarda yaşayan şanslı nesildenim. İlk okulu Kars’ta tamamladıktan sonra İzmir’e taşındık. Orta okul ve liseyi İzmir’de bitirdikten sonra psikoloji alanına olan merakım beni İstanbul’a sürükledi. Öğrencilik yıllarımda, okul haricinde bir şeyler yapma isteği ve alanıma olan merakım, ruh sağlığı alanında hizmet veren kuruluşlarla tanışmama vesile oldu. Bu sayede, Panik Atak Dostları Derneği bünyesinde psikoloji öğrencileri ve psikologlara yönelik eğitimler organize ettim. Lisansın ilk yılı başladığım bu çalışmalar tam 6 yıl sürdü. Psikolojik bozukluklar ve tedavileri üzerine yirmiden fazla eğitim düzenlemiş olduk, bu sayede bende bir çok eğitime katılarak kendimi okul dışında geliştirme fırsatı buldum.
Psikoloji lisansını tamamladıktan sonra, 2011 yılında meslek hayatıma İzmir’de başladım. Üç farklı kurum ile yürüttüğüm mesleki çalışmalarımın ilk yıllarında depresyon, genel anksiyeye, panik bozukluk, fobiler, obsesif kompulsif bozukluk vb. gibi bir çok farklı klinik durumla çalıştım. Bununla birlikte fiziksel ve bedensel engelli çocukların sosyal readaptasyonu, ailelerinin ruh sağlığı şikayetleri ve terapi süreçleriyle ilgilendim. Ayrıca öğrenciliğimin son yıllarında hazırladığım ‘öfke kliniği’ projesi ile öfke kontrolü üzerine çok sayıda bireysel ve kurumsal çalışmalar yapma fırsatı buldum.
2013 yılının sonlarında mesleki çalışmalarıma ara vererek, klinik psikoloji ve psikopatoloji yüksek lisansı için Fransa’ya gittim. Burada Université de Bordeaux da iki yıl geçirdim. Fransa’da ayrıca, kuzey bölgesinde, büyük bir psikiyatri hastanesi olan EPSM Lille Métropole’de uzun bir staj yapma şansı buldum, bu hastanede geçirdiğim süre boyunca depresyon, anksiyete bozuklukları, madde kullanım sorunları (alkol, uyuşturucu vb.), evlilik sorunları yaşayan bir çok kişinin tedavi planlaması içinde bulundum. Farklı kültürlerden hastalarla çalışmak, bu kişilerin psikiyatrik yakınmalarını, ilişki sorunlarını nasıl yaşadıklarını ve nasıl baş ettiklerini gözlemlemek ufkumu genişletti, bana kitaplarda yazmayan şeyler öğretti. Ayrıca burada farklı eğitimlere katılarak mesleki pratiğimi geliştirme şansı buldum.
Yüksek lisans sonrası Türkiye’ye döndüm. Dönüşümün hemen ardından askerlik görevim için Ağrı Asker Hastanesi’ne psikolog olarak atandım. Görev sürem boyunca askeri personel ve bölgedeki sivil hastalarla psikiyatrik yakınmaları ve ilişki sorunlarıyla ilgili çalışma fırsatı bulduk. Poliklinikten arta kalan zamanlarda hastane çalışanlarına iletişim, öfke kontrolü, gençlerde madde bağımlılığını önleme gibi konularda seminerler vererek faydalı olmaya çalıştık.
2016 yılından itibaren çalışmalarıma yeniden İzmir’de uzmanlık ve ilgi duyduğum alanlar olan yetişkin ruh sağlığı bozuklukları; anksiyete bozuklukları (panik bozukluk, sosyal fobi, genel anksiyete, fobiler.), okb, depresyon, madde kullanım bozuklukları, öfke kontrolü ve iletişim becerileri ve ilişki sorunları ile Nora Psikoloji çatısı altında devam ediyorum. Çalışmalarımda, bilişsel davranışçı terapiler, act, emdr terapi uygulamalarını kullanıyorum.
Mesleki çalışmalarımda danışanlarıma en iyi desteği sunabilmek için alanımla ilgili güncel bilimsel araştırma ve tedavi metotlarını yabancı dilde kaynaklardan takip ediyor, koşulsuz kabulü, yargılamamayı, azami saygıyı ve profesyonelliği mesleki pratiğimin vazgeçilmez değerleri olarak görüyorum.
Şimdiye kadar gerçekleştirdiğim 6.000’den fazla bireysel seans ile yüzlerce kişinin hayatlarının zor ve önemli zamanlarında yanlarında olabilmek, değişim yolculuklarına eşlik edebilmek mesleki çalışmalarımın en özel tarafı!
Eğer bir şeyleri değiştirmeyi düşünüyorsanız unutmayın, en uzun yolculuklar bile daima küçük bir adımla başlar!
Kayhan GÜRBÜZ
Yetişkin Psikolojisi