İlkokul ve lise eğitimimi İzmir’de tamamladıktan sonra ODTÜ psikoloji bölümünde lisans eğitimime başladım ve şeref öğrencisi olarak mezun oldum. Amacım kendimi ruh sağlığı ve terapi alanında geliştirmek, bu alanda araştırmalar yapmaktı, klinik psikolojiye de bu amaçla yöneldim. Lisans eğitimimden sonra 9 Eylül Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaptım ve bu süreçte Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi aldım. Aynı zamanda, Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde ergen ve yetişkin bölümlerinde staj deneyimlerim oldu. Bu süreçte, alanında uzman kişilerin terapi yaklaşımlarını gözlemleme ve farklı psikiyatrik sorunlar yaşayan yetişkin ve ergenlerle çalışma fırsatım oldu.
Yüksek lisans eğitimim süresince kaygı bozuklukları alanında araştırmalara yöneldim ve tezimi Obsesif-Kompulsif Bozukluk’ta görülen istemsiz ve tekrarlayan düşünceler ve bu düşüncelere toplumumuzun tepkisi konusunda tamamladım. Aynı zamanda ‘Obsesif Kompulsif Bozukluğa Yönelik Sosyal Damgalamanın İncelenmesi: Damgalama, Belirti Türlerine Göre Farklılaşıyor mu ve Psikoeğitim Temelli Bir Müdahale Damgalamayı Azaltabilir mi?’ başlıklı Tübitak 1002 Projesinde araştırmacı olarak görev aldım.
Yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan hemen sonra aynı bölümde doktora eğitimime başladım. Benim için psikolojinin hem araştırma hem uygulama alanında bilgi birikimimi derinleştiren ve sadece mesleki değil hayata bakış açımda da vizyonumu geliştiren bir süreç oldu. Bu süreçte depresyon, panik bozukluk, sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu, iletişim sorunları, ilişki sorunları gibi farklı belirtiler gösteren danışanlarla Prof. Dr. Gülay Dirik ve Doç. Dr. Esin Yılmaz’dan süpervizyon alarak çalıştım.
Doktora eğitimim süresince farklı terapi yaklaşımlarını öğrenme ve uygulama fırsatım oldu. Bu süreçte Şema Terapi ve Rorschach Testi eğitimleri aldım. Farklı terapi yaklaşımlarını ve klinik değerlendirme testlerini öğrenmek danışanın ihtiyacı olan ve fayda görebileceği terapiyi uygulamamda önemli fayda sağlıyor. Aynı zamanda, alanımdaki güncel gelişmeleri takip edebilmek amacıyla ulusal ve uluslararası kongrelere katılım sağlayıp bildiri sunumları yaptım.
Terapi sürecinde olumlu değişim için temel bileşenlerin empati, koşulsuz kabul ve içtenlik olduğuna inanıyorum. Çalışmalarımda dünyanın en çok kabul gören ve en sık uygulanan terapi yöntemlerinden olan Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi yaklaşımlarını kullanmaktayım. Yetişkinlerde ve ergenlerde depresyon, sosyal fobi, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları ve ilişki sorunları gibi ilgi duyduğum konularda klinik çalışmalarıma devam ediyorum.
Ayça A. GÜRBÜZ
Yetişkin Psikolojisi