ABD ve İngiltere Yemen’in petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı’nı vurdu
ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki saldırıları
ABD ve İngiltere Yemen’in petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı’nı vurdu
Saldırıda meydana gelen can ve mal kaybına ilişkin bir açıklama yapılmadı
Yemen'de Husilere ait Al-Masirah televizyonu, ABD ve İngiltere savaş uçaklarının, ülkede ham petrol ihraç edilen 3 terminalinden en büyüğü olan Ras İsa Limanı’na iki saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.
Saldırıda meydana gelen can ve mal kaybına ilişkin ise bir açıklama yapılmadı.
ABD ve İngiltere’nin hava operasyonu, Husi militanların Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırıları artırmasının ardından geldi. Son olarak Husi militanları cuma günü “Marlin Luanda” isimli Trafigura şirketi tarafından işletilen petrol tankerine yaptığı bir saldırıda gemide yangın çıkmıştı.
ABD donanması, bölgedeki savaş gemilerinin, saldırıya uğrayan tankere destek verdiğini duyurmuştu.
ABD ordusu bu saldırıdan sekiz saat sonra Kızıldeniz'i hedef alan ve fırlatılmaya hazır bir Husi gemisavar füzesini imha ettiğini aktardı.
ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki saldırıları
ABD ve İngiltere güçleri bu ay içinde farklı tarihlerde başkent Sana’nın yanı sıra Taiz ve el-Beyza ve Hudeyde kentlerine hava saldırısı düzenledi.
Söz konusu hava saldırılarının Husilerin ticaret gemilerine ve dolayısıyla küresel ticarete yönelik tehditlerini yok etmek amacıyla yapıldığı ifade edilen ortak açıklamalarda, Husilerin de 11 Ocak'tan bu yana koalisyon gemilerine yönelik balistik füze saldırıları ve ABD ticari gemilerine yönelik insansız hava araçlı saldırılar düzenlediği kaydedilmişti.
Kasım ayı ortasından bu yana Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik 30'un üzerinde saldırı yaptığı biliniyor.
Kızıldeniz'deki durum
İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim'de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.
Kızıldeniz'de 31 Aralık'ta İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.
euro news